zondag 5 februari 2017

Salu’s muesli test!



Soms zie je door het grote aanbod van ontbijtgranen de echte pareltjes onder de muesli’s niet meer staan. Welke muesli kun je het beste kopen voor een gezonde kick-start? Salu onderzoekt vier bekende muesli’s!





1. AH Basic muesli


De AH Basic muesli heeft niet de meest aantrekkelijke verpakking in het schap van de ontbijtgranen. De zak ligt onderaan in het vak en valt vaak niet eens op. Er staan geen gezondheidsclaims op de voorkant van de zak, zoals ‘een bron van vezels’ en er zijn weinig gezonde ingrediënten toegevoegd. Betekent dit dan ook dat de muesli een minder gezonde keuze is?




Ingrediënten: volkoren vlokken [tarwe- (GLUTEN), haver- (GLUTEN), gerst- (GLUTEN)], 10% rozijnen [rozijn, plantaardige olie (zonnebloem-, katoenzaad- (in wisselende verhouding))], zonnebloempit. Gemaakt in een bedrijf waar ook pinda's en noten worden verwerkt.

Het product doet zijn naam eer aan: de ingrediënten zijn basic, met niet veel toevoegingen. Wat meteen opvalt is dat er vooral volkoren vlokken in het product zitten. Omdat het een volkorenproduct is levert het veel vezels en werkt het positief op de bloedglucosespiegel. Er zijn verder geen snelle koolhydraten toegevoegd in de vorm van meel, bloem of honing. De muesli bevat 10% rozijnen en wat zonnebloempitten. De rozijnen zorgen voor de nodige zoete smaak in het product. Omdat dit gedroogd fruit is, bevat het evenveel suikers die normaal in een druif zouden zitten. Gelukkig is het maar 10% van het hele product, en gecombineerd met de langzame koolhydraten van de volkoren granen.

Conclusie
Deze muesli is een basis muesli met vooral volkorengranen en dus langzame koolhydraten en vezels. De kleine hoeveelheid rozijnen in het product zorgt voor de zoete smaak. Toch is er nog voldoende ruimte om de muesli aan te vullen met lekkere toppings naar wens, zoals vers fruit of wat noten. Een prima muesli om de dag energiek mee te beginnen dus!


2. Smaakt Speltmuesli extra biologisch

Deze muesli is gemaakt van spelt én het is biologisch. Wat betekent dit nu eigenlijk voor de gezondheid? Kun je beter kiezen voor een biologische muesli? En is spelt gezonder dan ‘gewone’ muesli? Laten we eens beter kijken naar dit product. 



Ingrediënten: SPELTvlokken*, zonnebloempitten*, SPELTflakes* (SPELTmeel volkoren*, rietsuiker*), rozijnen Thompson*, pompoenpitten*, geroosterde HAZELNOTEN*, gehakte abrikozen*, bananenchips* (bananen*, kokosolie*, rietsuiker*, honing*), PECANNOTEN*,
*Afkomstig van gecontroleerd biologische teelt.
Allergenen: Bevat spelt, noten en gluten. Geproduceerd in een bedrijf waar ook tarwe, noten, pinda's en sesam wordt verwerkt.

Voor de productie van deze speltmuesli is volledig gebruik gemaakt van het graan spelt. Dit betekent dat er geen tarwe in het product is gebruikt. Volkoren tarwe en volkoren spelt zijn allebei gezonde graansoorten, spelt muesli is dus niet per definitie gezonder.
De ingrediënten van de muesli zijn biologisch. Dit betekent dat bij de productie van de ingrediënten zoveel mogelijk rekening is gehouden met dierenwelzijn en het milieu. Er is niet aangetoond dat biologische producten gezonder zijn dan niet-biologische producten.

Laten we vervolgens eens beter naar de samenstelling van de muesli kijken. Van de 20,44 gram koolhydraten in de muesli, komt 4,92 gram uit suikers. Dit zie je in de ingrediënten aan het toegevoegde gedroogde fruit. Voor de productie van de speltflakes en bananenchips is zelfs rietsuiker gebruikt. Deze toegevoegde suikers vallen onder de snelle koolhydraten. In verhouding tot de basis muesli is er dus meer gedroogd fruit toegevoegd. Er blijft daarom minder ruimte over om de muesli te versieren met verse toppings zoals vers fruit. De muesli bevat ook noten en pitten, wat ervoor zorgt dat de muesli gezonde onverzadigde vetten levert.

Conclusie
De muesli is niet gezonder omdat het biologisch en van spelt gemaakt is. De muesli is gevuld met gedroogd fruit en noten. Het is dus niet nodig om nog extra noten en gedroogd fruit toe te voegen. Erg handig voor een snelle ochtend dus! Pak een beetje yoghurt met 3-4 eetlepels muesli, voeg een stuk vers fruit toe, en klaar.


3. Eat Natural Ontbijtgranen noten-zaden

De ontbijtgranen van Eat Natural bestaan uit een mix van zaden, noten en granen, aangevuld met wat kokos. Het is vezelrijk, bevat volkorenhaver, 25% noten en zaden, geen fruit en heeft een laag zoutgehalte. Draagt deze samenstelling bij aan een gezondere muesli? 








Ingrediënten: NOTEN en zaden 26% (zonnebloemzaden, lijnzaad, pompoenzaden, AMANDELENHAZELNOTEN), volkoren HAVER 25%, geroosterde ROGGEKRUIMELS 19% (TARWEMEEL (met calcium, ijzer, niacine, vitamine B1), ROGGEBLOEMMOUTBLOEM, gist, zout), honing 13%, gepofte rijst (rijst, suiker), geschaafde kokosnoot 6%, raapzaadolie, suiker 1% Allergiewijzer: Kan sporen van pinda, soja, sesamzaad en koemelk bevatten. Voor allergenen, inclusief graan met gluten, zie Hoofdletters bij ingrediënten.

Als wij de achterkant van de verpakking eens bekijken zien wij dat er in één eetlepel ongeveer evenveel koolhydraten zitten als in de twee muesli’s hierboven. Deze muesli levert inderdaad iets meer gezonde vetten door de 25% noten en zaden. De 25% volkoren haver zijn langzame koolhydraten, en dus goed voor de bloedsuikerspiegel. De roggekruimels zijn gemaakt van tarwemeel, roggebloem en moutbloem. Dit zijn verwerkte graansoorten en vallen onder de snelle koolhydraten. De honing die is toegevoegd aan de ontbijtgranen zorgt ook voor een snelle stijging en daling van de bloedsuikers. Het product bevat ongeveer evenveel vezels als de biologische spelt muesli, goed voor een verzadigd gevoel dus.

Conclusie
Deze Eat Natural muesli lijkt op het eerste gezicht een hele gezonde keus. De muesli is rijk aan noten en pitten en levert daarmee gezonde onverzadigde vetten. Een prima toevoeging dus. De roggekruimels en honing zijn iets minder gunstig in verband met de stijging van de bloedsuikers. Gelukkig zorgen de vezels in het product voor een gunstig effect op die bloedsuikers. Deze muesli is dus rijkelijk gevuld en klaar om gegeten te worden!


4. Quacker Cruesli Rozijn

Eigenlijk is een cruesli geen muesli, maar omdat hij toch vaak als favoriet in de yoghurt beland hebben wij hem in deze test meegenomen. Deze Quacker Cruesli bestaat in verschillende varianten. Voor het gemak nemen we even de variant met rozijnen. Wie kent deze doos niet? Hij is goed vertegenwoordigd in het schap van de ontbijtgranen, en meestal op ooghoogte. Op de doos staat vermeld dat er 95% volkorengranen in zitten, met minder suiker. Laten we eens kijken wat dit in de praktijk betekent.


Ingrediënten: Volkoren HAVERMOUT (34%), volkoren TARWE (19%), glucosestroop, zonnebloemolie (10%), rozijnen (6%), suiker, oligofructose (cichoreiwortel-extract), HAZELNOTEN (1,5%), rijstebloem (1,4%), TARWEBLOEM (1,3%), geleermiddel (glycerol), honing (0,5%), kleurstof (karamel), aroma's, antioxidant (tocoferol). Dit product is geproduceerd op een productielijn waarop verschillende soorten noten worden verwerkt.

In deze cruesli is vooral gebruik gemaakt van de volkoren granen. Dit levert de gunstige langzame koolhydraten en vezels. Naast langzame suikers zijn de snelle suikers ook goed vertegenwoordigd in de cruesli. De ingrediënten glucosestroop, suikers, oligofructose en honing zijn allemaal vormen van suiker. De cruesli bevat in verhouding tot de andere ontbijtgranen de meeste koolhydraten met daarbij de meeste suikers. Ondanks dat er hazelnoten zijn toegevoegd, is deze cruesli lager in eiwitten dan de andere producten. Het product bevat kleur- en smaakstoffen wat samen met de suikers zorgt voor een lekkere zoete smaak.

Conclusie
Deze cruesli bevat langzame suikers maar ook verschillende soorten snelle suikers. Deze snelle suikers zorgen voor een snelle stijging en daling in de bloedsuikerspiegel. Dit effect zorgt ervoor dat de behoefte aan meer koolhydraten getriggerd wordt. Het product is lager in eiwitten dan de muesli’s. De suikers, kleur- en smaakstoffen zorgen ervoor dat het product van zichzelf al een zoete smaak heeft.


Eindconclusie
Uit deze mueslitest blijkt dat de verpakking of de benaming van het product niet altijd iets zegt over hoe gezond het product is. De claims op de verpakking willen ons laten denken dat een product gezond is of minder suiker bevat, terwijl dit in de praktijk niet altijd het geval is. Ook muesli’s met termen als biologisch of spelt betekenen niet per definitie dat dit gezonder is dan een ‘normale’ muesli.

Een basis muesli met volkoren granen zoals tarwe, haver, rogge of spelt heeft een gunstig effect op het bloedsuikergehalte en levert veel vezels. Dit zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent.
De muesli’s die krokant zijn bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Op de verpakking kan suiker met verschillende namen worden aangegeven zoals honing, suikers, glucosetroop of ahornsiroop. Deze suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt en zorgen allemaal voor een snelle stijging en daling van de bloedglucosewaarde. Andere snelle suikers kunnen zijn toegevoegd in de vorm van stukjes gedroogd fruit. Een klein beetje van dit gedroogd fruit is prima, zodat de muesli een lichtzoete smaak heeft.

Noten, pitten en zaden die je kunt toevoegen aan een basismuesli leveren gezonde onverzadigde vetten en wat extra vezels. Aan veel muesli’s zijn voor het gemak al noten, pitten en zaden toegevoegd. Ideaal voor een haastige ochtend, deze hoef je dus niet meer aan te vullen met een eigen topping!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten