dinsdag 27 september 2016

Seizoensgroente, weet jij welke het zijn?


De dagen worden korter en de behoefte aan een warme maaltijd wordt groter. Wij hebben voor jou een aantal herfstgroenten op een rij gezet.


1. Pompoen

Wist jij dat pompoen familie is van de komkommer en de meloen? In Nederland is het inmiddels helemaal hip op pompoen te eten. Maar dat is niet onterecht! Pompoen zit boordevol vezels en bètacaroteen. Let erop dat een pompoen stevig aanvoelt en geen zachte plekken heeft bij aankoop. Bewaar deze vervolgens op een droge plek. Er zijn vele manieren waarop je een pompoen kunt gebruiken zoals: pompoentaart, pompoenfrietjes of lekker in de soep! 


2. Boerenkool

Boerenkool is een echte vitamine bom! Het bevat vitamine A, C, D en een aantal B vitamines. Ook bevat boerenkool veel mineralen zoals: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium en zink. Daarnaast zitten er veel vezels in boerenkool. Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en zorgen voor een verzadigd gevoel.  Let er op dat de boerenkool mooi groen van kleur is bij de aankoop. 


3. Pastinaak


Pastinaak behoort tot een vergeten groenten, maar komt steeds vaker weer voor in de winkels. Als je een pastinaak koopt let er dan op dat ze hard en stevig zijn. Pastinaak levert vezels,  vitamine A en een aantal B vitamines. 



5. Spruitjes 


Spruitjes zijn eigenlijk kleine mini kooltjes. Ze zijn een belangrijke leverancier van vitamine C, voedingsvezels en ijzer. Spruitjes horen bij aankoop stevig en mooi groen te zijn.


6. Schorseneren

Heb jij hier wel eens van gehoord? Veel mensen niet. Schorseneren zijn lange wortels met een bruine sc hil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren zijn voor vegetariërs een geschikte groente om aan hun dagelijkse ijzer behoefte te komen. Je kunt schorseneren gebruiken in een koude salade, of je gebruikt ze in plaats van asperges, met ham en ei. 



Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!

Heb jij jouw herfstgroenten al in huis?


De dagen worden korter en de behoefte aan een warme maaltijd wordt groter. Wij hebben voor jou een aantal herfstgroenten op een rij gezet.


1. Pompoen

Wist jij dat pompoen familie is van de komkommer en de meloen? In Nederland is het inmiddels helemaal hip op pompoen te eten. Maar dat is niet onterecht! Pompoen zit boordevol vezels en bètacaroteen. Let erop dat een pompoen stevig aanvoelt en geen zachte plekken heeft bij aankoop. Bewaar deze vervolgens op een droge plek. Er zijn vele manieren waarop je een pompoen kunt gebruiken zoals: pompoentaart, pompoenfrietjes of lekker in de soep! Hieronder post ik een recept om super gezonde pompoenfrietjes te maken.  

Recept: Gezonde pompoenfrietjes!


2. Boerenkool

Boerenkool is een echte vitamine bom! Het bevat vitamine A, C, D en een aantal B vitamines. Ook bevat boerenkool veel mineralen zoals: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium en zink. Daarnaast zitten er veel vezels in boerenkool. Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen en zorgen voor een verzadigd gevoel.  Let er op dat de boerenkool mooi groen van kleur is bij de aankoop. 

Recept: Boerenkool curry


3. Pastinaak

Pastinaak behoort tot een vergeten groenten, maar komt steeds vaker weer voor in de winkels. Als je een pastinaak koopt let er dan op dat ze hard en stevig zijn. Pastinaak levert vezels,  vitamine A en een aantal B vitamines. 

Recept: Crispy pastinaak snacks!



5. Spruitjes 

Spruitjes zijn eigenlijk kleine mini kooltjes. Ze zijn een belangrijke leverancier van vitamine C, voedingsvezels en ijzer. Spruitjes horen bij aankoop stevig en mooi groen te zijn.

Recept: Spruitjes met feta en pijnboompitten


6. Schorseneren

Heb jij hier wel eens van gehoord? Veel mensen niet. Schorseneren zijn lange wortels met een bruine sc hil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren zijn voor vegetariërs een geschikte groente om aan hun dagelijkse ijzer behoefte te komen. Je kunt schorseneren gebruiken in een koude salade, of je gebruikt ze in plaats van asperges, met ham en ei. 

Recept: Schorseneren uit de oven

Tips om jouw energielevel tijdens het werk op peil te houden!



Oh wat gaat de tijd toch snel! De herfst is alweer begonnen en je merkt al dat het weer eerder donker wordt 's avonds. Veel mensen merken daarbij ook vaak dat hun energiepeil lager  wordt en hierdoor ook meer behoefte krijgen om te gaan snoepen en/of minder actief worden. 
Daarom hebben we een aantal tips onder elkaar gezet om jouw energie op peil te houden. 



1. Drink voldoende water

Water is super belangrijk, dat weet iedereen wel. Aangeraden wordt zo'n 1,5 tot 2 liter water te drinken op een dag. Maar wist je ook dat je lichaam het hebben van dorst soms verward met vermoeidheid of honger? Als jouw lichaam te weinig water binnenkrijgt droog je uit. Dit kan leiden tot vermoeidheid, honger, hoofdpijn, hoge bloeddruk, trage stofwisseling, slechte bloedcirculatie en ga zo maar door. Een klein tekort aan vocht verhoogd het cortisol level. Cortisol is een steroïde hormoon dat vrijkomt bij stress. Een verhoogd cortisol kan leiden tot een tal van gezondheidsproblemen zoals: slaapproblemen, hoge bloeddruk en beschadigingen van delen in de hersenen, uitputting, hart- en vaatziekten en overgewicht.
Het is dus van belang om goed te blijven drinken! Neem daarom altijd een flesje water met je mee.





2. Eet voldoende fruit

Heb jij ook wel eens last van een dip tijdens het werken of op school? Neem wat fruit mee, dit is niet alleen een gezonde snack het werkt ook super verfrissend. Vooral citrusvruchten zoals sinaasappel en mandarijn werken erg goed. Probeer voor de afwisseling ook eens kiwi of ananas. Wanneer je niet aan jouw fruit intake komt zou je het ook kunnen verwerken in een smoothie, aangevuld met groente. Dagelijks wordt aanbevolen om 2 stuks fruit, ofwel 200 gram fruit te eten. 


3. Niet te grote maaltijden

Ieder lichaam is anders en hierdoor heeft niet iedereen hetzelfde eetpatroon. De een gaat erg goed op 3 maaltijden per dag en de ander heeft echt tussendoortjes nodig. Welk patroon je ook aanneemt, neem niet te grote maaltijden. Een grote maaltijd kost het lichaam enorm veel energie om te verteren. Vandaar dat je na een uitgebreid diner vaak moe bent. En dan gaat het met name om de grote hoeveelheid koolhydraten (aardappelen, pasta en rijst). Maak ten eerst de keuze om voor een volkoren product te kiezen en vervolgens kan je kijken naar de hoeveelheid op jouw bord. Mijn advies zou zijn: ¼ van jouw bord bestaat uit koolhydraten, ¼ bestaat uit vlees, vis of een vleesvervanger en de helft bestaat uit groenten.


4. Probeer voldoende vezels te eten

Een hongergevoel kan veroorzaakt worden door pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit is voor veel mensen inmiddels wel bekend. Vezels zorgen ervoor dat de glucoseafgifte aan het bloed trager verloopt en er dus minder pieken en dalen ontstaan. Hierdoor heb je langer het gevoel dat je vol zit en heb je dus meer energie voor andere dingen. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn: volkoren boterhammen, havermout en ongezoete muesli, spinazie, banaan en volkoren crackers, peulvruchten, gedroogde shiitakes, cranberry's en noten. 



Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!





Tips om jouw energielevel tijdens het werk op peil te houden!



Oh wat gaat de tijd toch snel! De herfst is alweer begonnen en je merkt al dat het weer eerder donker wordt 's avonds. Veel mensen merken daarbij ook vaak dat hun energiepeil lager  wordt en hierdoor ook meer behoefte krijgen om te gaan snoepen en/of minder actief worden. 
Daarom hebben we een aantal tips onder elkaar gezet om jouw energie op peil te houden. 



1. Drink voldoende water

Water is super belangrijk, dat weet iedereen wel. Aangeraden wordt zo'n 1,5 tot 2 liter water te drinken op een dag. Maar wist je ook dat je lichaam het hebben van dorst soms verward met vermoeidheid of honger? Als jouw lichaam te weinig water binnenkrijgt droog je uit. Dit kan leiden tot vermoeidheid, honger, hoofdpijn, hoge bloeddruk, trage stofwisseling, slechte bloedcirculatie en ga zo maar door. Een klein tekort aan vocht verhoogd het cortisol level. Cortisol is een steroïde hormoon dat vrijkomt bij stress. Een verhoogd cortisol kan leiden tot een tal van gezondheidsproblemen zoals: slaapproblemen, hoge bloeddruk en beschadigingen van delen in de hersenen, uitputting, hart- en vaatziekten en overgewicht.
Het is dus van belang om goed te blijven drinken! Neem daarom altijd een flesje water met je mee.





2. Eet voldoende fruit

Heb jij ook wel eens last van een dip tijdens het werken of op school? Neem wat fruit mee, dit is niet alleen een gezonde snack het werkt ook super verfrissend. Vooral citrusvruchten zoals sinaasappel en mandarijn werken erg goed. Probeer voor de afwisseling ook eens kiwi of ananas. Wanneer je niet aan jouw fruit intake komt zou je het ook kunnen verwerken in een smoothie, aangevuld met groente. Dagelijks wordt aanbevolen om 2 stuks fruit, ofwel 200 gram fruit te eten. 


3. Niet te grote maaltijden

Ieder lichaam is anders en hierdoor heeft niet iedereen hetzelfde eetpatroon. De een gaat erg goed op 3 maaltijden per dag en de ander heeft echt tussendoortjes nodig. Welk patroon je ook aanneemt, neem niet te grote maaltijden. Een grote maaltijd kost het lichaam enorm veel energie om te verteren. Vandaar dat je na een uitgebreid diner vaak moe bent. En dan gaat het met name om de grote hoeveelheid koolhydraten (aardappelen, pasta en rijst). Maak ten eerst de keuze om voor een volkoren product te kiezen en vervolgens kan je kijken naar de hoeveelheid op jouw bord. Mijn advies zou zijn: ¼ van jouw bord bestaat uit koolhydraten, ¼ bestaat uit vlees, vis of een vleesvervanger en de helft bestaat uit groenten.


4. Probeer voldoende vezels te eten

Een hongergevoel kan veroorzaakt worden door pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit is voor veel mensen inmiddels wel bekend. Vezels zorgen ervoor dat de glucoseafgifte aan het bloed trager verloopt en er dus minder pieken en dalen ontstaan. Hierdoor heb je langer het gevoel dat je vol zit en heb je dus meer energie voor andere dingen. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn: volkoren boterhammen, havermout en ongezoete muesli, spinazie, banaan en volkoren crackers, peulvruchten, gedroogde shiitakes, cranberry's en noten. 



Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!





donderdag 15 september 2016

Healthy brownie; ja echt!


Dit recept heb ik ontdekt op de zomerbeurs van de Hogeschool van Amsterdam. Het recept is samengesteld door studenten, zij moesten een lekkere en gezonde snack bedenken. Naar mijn mening is dit meer dan goed gelukt!





Ingrediënten:

  • 220 gram zwarte bonen
  • 8 grote Medjoul dadels (of 13 kleine)
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille suiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 34 gram cacaopoeder
  • 70 gram chocola

Bereidingswijze:
  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Spoel de zwarte bonen om en doe ze vervolgens in een kom.
  3. Ontpit de dadels en gooi ze bij de bonen in de kom.
  4. Voeg nu de eieren en de vanille suiker toe.
  5. Pureer alles fijn met een staafmixer totdat alles tot een massa is gemixt.
  6. Roer het bakpoeder en het zout goed door de cacaopoeder in een aparte kom.
  7. Voeg dit mengsel toe aan het bonenmengsel en mix het nogmaals met de staafmixer.
  8. Snijd de chocola in kleine stukjes. Spatel 2/3 van de chocola door het mengsel heen en schep het mengsel in een ingevet bakblik. Strooi de overige chocola over je beslag en zet je brownie in de oven. 
  9. Laat de brownie 35 minuten in de oven staan en laat het daarna 20 minuten afkoelen. 
De voedingswaarden:
Per 100 g  
Per 38 g (portie)
Energiewaarde
204,2 kcal
77,6 kcal
Vet
Waarvan verzadigd
25,9 g
3 g
9,8 g
1,1 g
Koolhydraten
Waarvan suikers
26 g
5 g
9,9 g
1,9 g
Vezels
7 g
2,7 g
Eiwitten
8,2 g
3,1 g
Natrium
79 mg
30 mg

Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!


Eet smakelijk!

Bron: BBBrownie. https://www.facebook.com/BBBrownie10/photos



maandag 29 augustus 2016

Lekker en gezonde peulvruchtensalade!


Volgens de schijf van vijf is het belangrijk om minstens één keer per week peulvruchten te eten. Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol, dit is goed voor je bloedvaten. Deze kleine knakkers zijn een bron van plantaardige eiwitten, koolhydraten, B-vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Daarnaast zijn peulvruchten een bron van vezels. Voorbeelden van peulvruchten zijn sperziebonen, kikkererwten, kidneybonen, black eyed peas, bruine bonen en linzen. 

Veel mensen zijn nog niet zo bekend met peulvruchten, daarom post ik het recept van mijn favoriete peulvruchtensalade. 






Ingrediënten voor 2 personen:


  • 75 gram sla
  • 1 blikje bonenmix tricolore (kikkererwten, rode kidneybonen, witte bonen en limabonen)
  • 1 blikje tonijn
  • 1 avocado
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl balsamico azijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
Bereiding:
  1. Leg op elk bord wat sla.
  2. Spoel de bonenmix af om toegevoegd zout te verwijderen.
  3. Laat de tonijn uitlekken.
  4. Snijd de avocado in blokjes en hussel alles door elkaar en verdeel dit over de sla.
  5. Maak een dressing van  olijfolie, honing, mosterd,balsamico azijn, zout en peper. Giet deze over de salade



Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!


Eet smakelijk!


Bron: Snelle gezonde lunch salade met peulvructen. Pauline's Keuken. http://www.lekkeretenmetlinda.nl/snelle-gezonde-lunchsalade/





6 tips om jou te helpen bij gewichtsverlies!

Veel mensen zien afvallen als iets tijdelijks. Iets wat voor een periode is en daarna weer gauw klaar is. De meeste vinden het lastig om na het afvallen hun gewicht te behouden. Zie het proces van afvallen daarom als een verandering in jouw levenspatroon in plaats van het simpelweg gaan op een dieet. Hieronder heb ik een aantal tips neergezet die mij helpen om mijn gewicht op peil te houden.


1. Plan je maaltijden

Plannen is de key to success! Het inplannen van maaltijden geeft je een goed overzicht en maakt het makkelijker het aantal kilocalorieën bij te houden. Op drukke dagen zou je bijvoorbeeld twee extra sneeën brood kunnen eten en op dagen dat je minder actief bent juist weer minder.


2. Doe eens in de drie dagen boodschappen

Oké, top! Je hebt een planning gemaakt en staat sterk in je schoenen. In de winkel weet je precies wat je moet hebben. Doordat je al voor jezelf hebt opgeschreven wat je wilt gaan kopen ben je minder geneigd om slechte snacks te kopen. Je hebt immers al een planning gemaakt!


3. Begin de dag met een goed ontbijt



Waarom is het ontbijt dan zo belangrijk? Stel je voor, je hebt niet ontbeten en rond het middaguur rammel jij van de honger. Je kan haast niet wachten tot je eindelijk een broodje kunt gaan halen dus haalt even snel tussendoor een snack. Na deze snack heb je nog steeds honger en koopt in plaats van één broodje, twee broodjes, wat fris en nog een reep. Deze ongecontroleerde eetbui was gemakkelijk te voorkomen als je maag tijdens het ontbijt gevuld was. Veel mensen slaan het ontbijt over, terwijl het ontbijt de meest belangrijke maaltijd is van de dag. Na het eten van het ontbijt komt het metabolisme op gang, je lichaam begint de verbranding. Hoe eerder wij beginnen te verbranden, des te beter!


4. Verbied jezelf niets

Er is niks mis met zo nu en dan een stukje chocola, een wijntje of een bakje chips op de bank. Zodra je jezelf iets verbied wordt het des te moeilijker om te weerstaan. Ken jij dit probleem? Probeer dit dan eens: spreek met jezelf één dag in de week af waarop jij een cheat meal eet. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de rest van de dagen niet te snacken. De key is niet om al het slechte eten uit te bannen maar juist om het leren omgaan met snacks in mate te eten.


5. Doe een fysieke activiteit die je leuk vind




Natuurlijk heeft niet iedereen zin om iedere dag in de sportschool te staan. Maar er zijn genoeg andere opties zoals; wandelen, zwemmen, een keertje tennissen, hardlopen of skeeleren. Vind iets wat bij jou past en wat je leuk vind. Afvallen is niet iets wat je tijdelijk doet, het is een aanpassing aan jouw levensstijl, dus waarom maken we het niet zo leuk mogelijk?


6. Houd je resultaten bij

Schrijf voor jezelf duidelijk op met welk gewicht en welke afmetingen je begonnen bent. Het werkt super motiverend om te zien dat waar je mee bezig bent ook echt werkt! Foto's werken ook heel goed. 

Heb jij hulp nodig bij het maken van een persoonlijk voedingsplan? Maak dan nu een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis voedingskundig kennismakingsgesprek. Hierin kunnen de diëtist en u elkaar leren kennen en zal zij haar werkwijze uitleggen.

Klik hier om een afspraak te maken!