woensdag 3 augustus 2016

Kokosolie is super gezond! Of toch niet..

Kokosolie is een hype, iedereen heeft het wel in de schappen zien liggen. Er wordt geclaimd dat kokosolie het risico op hart- en vaatziekten zou verlagen, en dat je ervan zou afvallen. Maar klopt dit wel?


Kokosolie is een vet dat bij kamer temperatuur vloeibaar is. Het vet bevat voornamelijk verzadigde vetzuren. Het is en blijft een discutabel onderwerp of het gezonder is dan andere vetten. Volgens Prof. M. Katan: het is algemeen bekend dat verzadigde vetzuren het cholesterol verhogen. Zowel het 'slechte' LDL-cholesterol als het 'goede' HDL-cholesterol. De bewijzen worden steeds sterker dat een verhoogd LDL-gehalte het risico op een hartinfarct doet laten toenemen. Namelijk bij een onderzoek met muizen die een verhoogd LDL-gehalte is aangetoond dat zij ook meer risico op een hartinfarct hadden dan de muizen met normale waarden. Andere onderzoeken tonen aan dat verzadigd vet weliswaar het cholesterolgehalte verlagen, maar niet van invloed is op het risico van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een studie van het BMJ, ookwel het British Medical Journal. Verzadigd vet is dus nogsteeds een erg discutabel onderwerp.



Zou het dan wel helpen bij het afvallen? Immers wordt het door veel fitnessgoeroe's aangeprezen als wondermiddel. Het lichaam gebruikt vet als eerste brandstof voor de verbranding. Maar het lichaam zal nooit meer verbranden dan het nodig heeft. Als je kokosvet hebt gegeten zal dit dus als eerste verbrand worden, het vet wat niet verbrand word en dus overbodig is, wordt opgeslagen in het vetweefsel. Als je geen kokosvet had gegeten dan had je lichaam andere vetten gebruikt om te verbranden. Conclusie: van teveel eten word je dikker en van kokosvet word je op dezelfde manier dikker als van anderen vetten of koolhydraten.



Waarom is kokosvet dan zo'n hype? Kokosvet is de laatste maanden een enorme trend geworden, mede omdat veel mensen graag een snelle en gemakkelijke oplossing willen vinden voor afvallen. De bedrijven die achter de productie van kokosolie zitten spelen hierop in. Kokosvet kost per bulk ruim 1 euro per liter en het wordt verkocht voor 20 euro. Niet zo vreemd dat handige zakenjongens hier en in het Verre Oosten wonderverhalen over kokosvet de wereld insturen. 

Kook met kokosolie omdat je het lekker vindt, maar niet omdat je denkt dat je er nog gezonder van wordt. Natuurlijk is het niet zo dat als je een keer met kokosolie kookt dit een ramp is. Voorbeelden van producten die 'goede' vetten bevatten zijn olijfolie, avocado, vette vis en noten. Hier zitten onverzadigde vetzuren in en geeft een grote verzadiging!

Salu staat voor natuurlijke voeding, maar wel met een knipoog. Doe vooral iets wat bij je past en start met haalbare doelen. Het is niet zo dat wanneer je  kokosolie in jouw patroon brengt en de rest niet wijzigt je gezonder zal worden. Kijk wat voor jou werkt en luister naar
jouw eigen lichaam!

Het onderwerp van volgende week zijn de koolhydraten, wat zijn dat nou precies? En waar zitten ze allemaal in.


Bronnen: 
  1. Martijn Katan. Voedingsmythes. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker; 2016. p86-87.
  2. Nieuws voor diëtisten. Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht. http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/verzadigd-vet-wederom-minder-ongezond-dan-gedacht/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten